Recept

Vill ni testa mina musslor så gör ni som receptet nedan men byter ut vinet mot whiskey, tar krämig kokosmjölk istället för grädde och skippar smöret. Istället fräser ni bacon det första ni gör i grytan och fräser löken i det. Tillsätt rotselleri och morot som hackats i små tärningar och en skvätt god buljong. 

http://www.recept.nu/nils_molinder/varmratter/fisk_och_skaldjur/moules_marinieres/ 

 

 http://www.lifevision.se/halsoblogg/recept-pa-nyttig-burgare-a-la-karin/

 

http://www.ica.se/recept/asiatiska-yogarullar-609292/ Jag hittade inte syrad rödkål så jag tog surkål istället och rårev en rödbeta i stället för morot för att få den rosa färgen. 

 

 

http://www.ica.se/recept/vintersallad-med-rotfrukter-pumpa-och-honungsnotter-714738/

 

http://www.ica.se/recept/citronpanerad-zucchini-558296/

Ta mandelmjöl istället för vetemjöl och dissa parmesanen.  Då mandelmjöl klumpar sig så strödde jag ut mandelmjöl på ett bakplåtspapper, där la jag de äggvända zucchiniskivorna. Salta och peppra och stek gyllene på medelsvag värme.

 

http://www.ica.se/recept/grillad-fankal-715037/ 

Skippa parmesanen och var frikostig med vitlöken

 

Sötpotatismos. Skala sötpotatis och dela i bitar. Koka i lättsaltat vatten. OBS! Det går mycket fortare än vanlig potatis och blir vattnigt om det går för länge. Mosa och tilllsätt en frikostig klick Gee. Krydda. Jag använder salt, peppar och mycket muskot. 

 

 

 

http://www.annaskipper.se/levande-grot---frukost-raw-food.html

Jag har gjort 2 varianter. 

1 med 100gr hallon, 100gr blåbär, 2 msk kokosmjöl och 2 msk krossat linfrö. Mixas och ätes med 20 gram torrostade nötter som strös ovanpå. Skippa kokosmjölen, det gör konsistensen smulig. 

 

 

En med en halv avokado, en ekologisk banan och 100gr hallon. Mixas och äts med 20 gr rostade nötter som strös ovanpå. Krämen blev ful i färgen, grisrosa. Eftersom min mixer är lite svag fick jag sätta till lite hett vatten vilket gjorde krämen lite väl lös.  

 

Söndagen den 5/1:

Feijoada: http://www.ica.se/recept/vegetarisk-feijoada-714729/

Kokosmjölk med morot, brysselkål och blomkål: Det här är liksom som en lite tjockare soppa. Supergott.

Skala morötter, putsa brysselkålen och fixa lite med blomkålen så där som man gör, ta bort blast, kolla efter konstiga djur och annat man inte vill ha med, skölj och putsa lite om det behövs. Skär moroten i slantar, dela brysselkålen i halvor och dela blomkålen i små buketter, jag brukar skära tvärs igenom buketterna så att de blir hyfsat jämnstora för att underlätta att allt blir färdigt samtidigt. Koka gröna Pui-linser efter anvisningarna på paketet, det kan man göra dagen innan om man vill. Linserna blir bättre om de får svalna i sitt eget spad med lite timjan eller rosmarin. Självklart kan man ta andra linser och låta allt koka med i kokosmjölken men jag tycker det blir så grötigt då. Jag vill ha allt med tuggmotstånd den här gången.

Koka upp vatten med salt, lägg i alla grönsakerna och koka i fem minuter. Jag vill inte koka mina grönsaker längre än så eftersom jag vill ha kvar mycket tuggmotstånd. Eftersom jag fryser det mesta av min mat och sedan värmer det i micro på jobbet så blir allt lite mjukare ändå. Det är så lätt att det blir överkokt när det har gått i micron och jag blir lite sur om min goda mat blir en grötig sörja när jag ska äta min lunchlåda. Lunchen ska vara en höjdpunkt på dan, blomkål som man kan äta utan tänder är inte skoj. Ska du äta din gryta med en gång och har lite dålig smak får du ju gärna koka dina grönsaker till ett snömos, det lägger jag mig inte i. 

Nu behöver du någon slags currypasta eller annan indisk kryddblandning som du tycker om. Jag använde gul currypasta den här gången och tog ca. 2 rejäla teskedar, ta efter ditt tycke och smak. Värm en rejäl tesked kokosolja i en kastrull och fräs curryn en stund, häll på kokosmjölk och låt koka upp. Tyvärr tycker jag att den enda kokosmjölk som riktigt funkar är Santa Marias Creamy Coconut, allt annat blir vattnigt och blaskigt. Den ekologiska från samma tillverkare har stabiliseringsmedel i sig.  Santa Maria CC har 80% kokosmjölk medan Kung Markatta har 60%. Det blir tyvärr grått och blaskigt med annan kokosmjölk. Det är väl okej om man lagar traditionell mat och reder med mjöl eller maizena men inte i VEGEO. 

När Kokoscurrymjölken har kokt upp lägger du i de avrunna grönsakerna och linserna, blandar och smakar av med salt och peppar. Kalasgott tyckte jag. 

 

 

Smoothie med yoghurt:

Ställ din blenderkanna på en hushållsvåg, häll i 200gr frusna bär, idetta fall blåbär och hallon, ta i en skalad ekologisk banan, klicka i 100gr 10%naturell yoghurt av turkisk eller grekisk typ (Hallå, är där någon skillnad? Kan någon känna skillnaden?). Häll på kokande vatten i sådan mängd att den färdiga smoothien får den konsistens du föredrar. Mixa slät. Drick, eller ät med sked beroende på konsistens, njut!

Recepten hämtas från många olika ställe. En källa jag ofta öser ur är paleobloggen "Under vårt tak" http://undervarttak.blogspot.se/ Här hittade jag tex. en grönkålssallad som jag lagat tre gånger redan sedan jul. 

http://undervarttak.blogspot.se/2013/12/jul-gronkal-sallad-paleo-recept.html Nu idag när jag åt den gjorde jag den på svartkål istället för grönkål eftersom datumen var på väg ut så det var halva priset. Jag köper ofta varor med kort datum, bra för mig och bra för miljön, mindre svinn i affären. På nyårsafton gjorde jag den och bjöd på och eftersom en av de som skulle äta har svår nötallergi använde jag granatäpplekärnor. Det blir så vackert så det vill jag fortsätta med. 

Min version med svartkål, pecannötter, rödlök, granatäppelkärnor, polkabetor och saffransmajonäs. 

 

Saffransmajonäs undrar någon? Skitenkelt, ta en kladd dijonsenap, två rumstempererade äggulor, greppa elvispen, ställ skålen nånstans där det inte skvätter, typ i vasken. Håll elvispen i ena handen och rumstempererad solrosolja i den andra handen, vispa med elvispen i äggulor och senap samtidigt som du häller oljan i en fin stråle ner i skålen. Häll på tills du får önskad tjocklek på din majonäs. Gör den rejält tjock för du kanske måste hälla i citronsaft för att få den så syrlig som du vill ha den. Sedan saltar du och vrider ett par varv med vitpepparkvarnen. Voila, nu har du en underbar majonäs helt utan tillsatser som du kan förvara i en vacker burk i kylen.  Ta sedan så mycket du behöver och smaksätt med valfri smaksättare, vitlök, limeskal, saffran eller vad du nu känner för, sardeller kanske?

I ICA-tidningen Buffé som är en favoritlektyr (whats not to like? Den handlar om mat, har massor av bilder och recept och den är gratis) hittar jag en hel del recept. Här hittade jag receptet på den här morotssalladen: http://www.ica.se/recept/morotssallad-714727/

 

I min version fick den hackad mandel och linfrö istället för senapsfrö, för att jag inte hade några sådana hemma, men jag hade en lite skrap kvar i botten av en honungssenap jag köpt på Wapnö, jag hällde lite vatten i burken, lite olivolja med citron, citronsaft och skakade runt och hällde det på. Grovt salt i och blanda runt. Skitgott. Jag serverade det i skålar av salladsblad, salladssorten heter cosmopolitan.

Machosalladen med kött som jag åt i kväll hittar du här: http://www.ica.se/recept/gjutjarnssallad-med-rotbetor-och-renskav-714736/  

Min variant innehåller honung i stället för socker. Hur min såg ut färdig ser du på blogginlägget. 

 

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)